Pilateste kullanılan bazı ekipmanların kullanılış şekilleri ve özellikleri aşağıdaki gibidir.

 

·         Matların kalınlıkları 0,5cm 1cm ve 1,5cm olabilir.

·         Matların boyu 180cm eni 60cm olmalıdır.

·         Matlar yumuşak malzemeden yapılmalıdır.

·         Matlar antibakteriyel özellikte olmalıdır.

·         Topların boyunları 55cm 65cm 75 cm’dir.

·         1,50 ile 1,60 arası olanlar 55 cm`lik pilates topu.

·         1,60 ile 1,70 arası olanlar 65 cm`lik pilates topu.

·         1,70 ile 1,85 arası olanlar 75 cm`lik pilates topu.

·         Küçük topların boyutları 20cm 25cm ve 30cm’dir.

·         Çemberler 28cm ve 30 cm’dir.

·         Bantlar dirençlerine göre aşağıda belirtilmiştir.

 

Thera-Band® Rengi    Direnç Seviyesi           Çalışma Seviyesi

Ten Rengi                        Çok İnce                     Başlangıç

Sarı                                       İnce                       Başlangıç

Kırmızı                                 Orta                        Başlangıç/Orta

Yeşil                                    Sert                         Orta

Mavi                                  Çok Sert                    Orta/İleri

Siyah                                 Özel Sert                   İleri

Gümüş                               Aşırı Sert                   İleri +

Altın

 

 

REFORMER TANIMI VE KULLANIMI

 

 

Pilateste en çok bilinen ve kullanılan alettir. Üzerindeki yaylar, makaralar, şeritler ve kayan bantlarla son derece önemli ve etkili bir alettir. Esnekliği sayesinde vücudun yeteneklerine, engellerine ve arzu edilen zindelik hedeflerine göre yenilikçi çözümler sunar. Joseph Pilates bu aletle yapılabilecek 100 kadar egzersiz yaratmıştır; bu özellik başka hiçbir alette yoktur.

 

Nasıl çalışır?

 

Reformer, resimde görüldüğü gibi, yerden yaklaşık 40 cm yüksekte, dört ayak üzerinde duran, 2 m uzunluğunda ve 60 cm genişliğinde, tahta ya da metal bir dikdörtgendir. İç kısımda boylamasına uzanan metal destek üzerinde kauçuk kaplı bir minder bulunur. Bu taşıyıcı minderin bir ucunda yaylar, diğer ucunda tutamaç ve kayışlardan oluşan bir makara sistemi vardır.

Universal reformer

Taşıyıcının üzerinde baş, omuzlar ve elleri koymak için yerler bulunur. Ayrıca çerçevenin üstünde yer alan ve omuz ve bacaklar arasındaki mesafeyi ayarlamanıza yardımcı olan özel tertibat sayesinde aleti kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

 

Önemli: Reformer’ın birçok aksesuarı ekstra olarak satılmaktadır. Örneğin, yedek kayışlar, destek malzemeleri, yaylar ve diğerleri. Şimdilerde klasik Pilates Reformer modellerine Jumpboard adı verilen yeni bir parça daha eklenmiştir. Pilates duayenlerinden biri sayılan Romana Kryzanowska, bu parçanın Joseph Pilates tarafından da onaylanacağını düşünmektedir.

 

Öğrenci Reformer’ın üzerine uzanabilir, oturabilir, diz çökebilir, ayağa kalkabilir ve böylece vücudunu istediği gibi esnetip uzatabilir. Gerçekten çok yönlü kullanım imkânı sunan bu alet, vücuttaki tüm kasları aynı anda geliştirir. Öğrenci kimi zaman ellerini ayak tutma çubuklarına koyarken kimi zaman da esneme kayışını tutup bırakır. Bütün pozisyonlarda taşıyıcı ileri geri gittikçe omurga yay şeklini alır, bükülür ve esner.

 

Diğer tüm Pilates aletleri gibi Reformer da bilinen egzersiz aletlerinden farklı özellikler taşır. Örneğin, ağırlık kaldırırken veya halter egzersizlerinde vücudun belli başlı kas grupları hedef alınır ancak Reformer’da yaylı sistemi kullanmak suretiyle vücudunuzun ağırlığını kaldırıp çekmek için kuvvet merkezinizi kullanırsınız. Dolayısıyla vücut bütünlüğü ve dengesi sağlanarak sadece tek bir kas grubuna yüklenmek yerine vücudunuzdaki her bir kası ayrı ayrı güçlendirmiş ve esnetmiş olursunuz.

 

Reformer Egzersizleri

 

Joseph Pilates, Universal Reformer egzersizlerini düzenlerken, belli bir sıra ve tarz hedefleyerek yarattığı bu hareketlerin akıcı ve birbirini takip eden egzersizler olmasına özen göstermiştir. Nefes alıp bu aletin üzerine çıkarsınız; 30 ila 60 dakika aralıksız çalışırsınız ve nefes verip ayağa kalkarsınız. Her bir egzersiz sizi bir sonrakine ruhen ve bedenen hazırlayarak kaslarınızı ısıtır, bütün iç organlarınızı harekete geçirir, nefes alıp vermenizi düzenler ve yapacağınız hareketlerden maksimum fayda sağlamanız için kaslarınızı doğru sırayla çalıştırır.

 

Reformer Değişiklikleri

 

Joseph Pilates, daha fazla fayda sağlamak adına, geliştirdiği bütün aletlerde olduğu gibi Reformer üzerinde de oldukça sık değişiklik yapma ihtiyacı duymuştur. Sonuç olarak, yaşamı boyunca birçok değişik versiyonda Reformer yaptı. Ölümünden beri de Reformer, Pilates merkezlerinde üzerinde en çok değişiklik yapılan alet olmuştur.

 

Pilates’in kendine has vizyonunu anlamayıp bu alet üzerinde değişiklik yapanlar ne müşteriyi ne de bu yöntemi ileriye götürmüşlerdir. Örneğin, ölçülerde yapılan değişiklikler bazı hareketlerin kapasitesini düşürdüğünden alınan fayda daha aza inmiş veya zaman zaman son derece tehlikeli sorunlara yol açmıştır. Hatta bazı Pilates merkezlerindeki eğitmenler Pilates yönteminin diğer kısımlarına hiç değinmeden sadece Reformer egzersizlerini öğretmeye kalkmışlardır.

 

Yöntemi bu şekilde kısıtlamak Joseph Pilates’in öğretilerine tamamen ters düşmektedir çünkü Reformer, Pilates yönteminde kullanılan en önemli aletlerden biri olsa da tek alet değildir. Tüm aletler birbirini destekler ve tamamlar. Pilates yöntemi kişinin tek bir kas grubunu çalıştırmasını ya da tek bir aletle çalışmasını hedeflemez. Aksine, gerek minder üzerinde gerek aletlerde çalışırken tam bir bütünlük ister. Bu yüzden, bu yöntemi uygulamaya niyetiniz varsa, her egzersiz ve alete önem gösteren ve zaman harcayan bir merkez veya eğitmen seçmeli ve aletlerin saygın bir üreticiden alınıp alınmadığına dikkat etmelisiniz. Yani diğer bir deyişle, her şeyin tam olduğundan emin olun.